Privatiser bebisene!

I et fritt marked regulerer tilbud og etterspørsel hverandre. I og med at folk tjener penger på å  få mer business fører høyere etterpørsel til at tilbudet stiger.

Om antallet biler i en liten by plutselig øker slik at det lokale bilverkstedet ikke lenger kan håndtere etterspørselen etter tjenestene deres, kan du banne på at en eller annen luring finner ut at han skal profittere på økningen. Luringen investerer noen kroner på å bygge seg et konkurrerende bilverksted, og høster så profitt av investeringen. Det økte tilbudet fører til at prisene synker, noe som slår heldig ut for bileierne. Den økte konkurransen fører til at det allerede eksisterende bilverkstedet må skjerpe seg, resultatet blir  innovasjon, nye tanker, mer effektive løsninger. En situasjon alle vinner på.

I et sosialistisk marked fungerer derimot økt etterspørsel etter en tjeneste kun til at de som leverer tjenestene gjør en dårligere jobb. De har ingen insentiver til å skjerpe seg, for de har ingen å konkurrere med eller noen profitt å jobbe for. Om staten er den eneste som har lov til å reparere biler vil økt etterpørsel etter bilreparasjon bare føre til at folk må stå lenge i kø, at reparasjonen blir gjort dårligere og at mangelen på innovasjon fører til at utviklingen i bransjen går utrolig mye saktere, om i det hele tatt. I tillegg detter selve bilverkstedet ned rundt ørene på de som jobber der, for ingen gidder å vedlikeholde bygg man ikke selv taper penger på om forfaller. For offentlige tjenesteutøvere fins det ikke noen profitt, det fins altså ingen investeringer. Kun utgifter. 

Denne effekten ser vi illustrert i dagens Aften Aften. Oslo er visst midt inne i en babyboom som fører til at byens helsesøstre får sterkt stigende etterspørsel etter sitt tilbud. I og med at helsesøstre besørges med ransinndratte penger av det offentlige, er det ikke plass til luringer som kan se profittmuligheten, etablere konkurrende tilbud, presse prisene ned og kvaliteten opp gjennom konkurranse. Resultatet er som i alle andre offentlige sektorer: Oslos helsesøstre har i løpet av få år fått 151 barn til per helsesøster å håndtere. 

Det er vel kanskje på tide å privatisere bebisene snart? 

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s