Breaking news: TV-reklame plutselig ikke lenger farlig.

Den innpåslitne lille trønderjævelen Trond Giske har vært i tenkeboksen og kommet fram til at lovverket for reklame på TV må liberaliseres. Grunnen til det er, som alle selvfølgelig har fått med seg, at TV2 har tjent overraskende lite penger på seersuksessen Hvaler.

Logikken er slående enkel: Det koster tydeligvis mer penger å lage bra TV selv enn å kjøpe inn amerikansk TV, og de pengene må komme et sted fra. Ergo må man enten ta betalt fra seerne eller selge reklamespots. Kanaler som sender fra Norge kan kun bryte av programmer med reklame om avbrytelsene er lenger enn 20 minutter, TV Norge, eller kortere enn 60 sekunder, TV 2. Løsning én er avsindig irriterende, løsning to gir ikke nok penger i kassa. 

Derfor, fordi at TV laget av nordmenn av mystiske årsaker er bedre enn TV lagd av amerikanere (Jeh, som om norsk TV noensinne kommer i nærheten av South Park, Family Guy, Dexter, The Wire, Surface, The Mentalist, American Dad, Dirty Jobs, The Daily Show, The Colbert Report, og forhåpentligvis snart The Skeptologists, osv. ad evigheten), må regelverket finpusses slik at vi kan gledes av flere fantastiske norske kvalitetsproduksjoner som Hvaler. Men betyr det at reklame plutselig ikke er like farlig lenger? Jeg mener, er ikke loven så streng som den er nå for å beskytte oss mot noe som kan skade oss? Har Storkapitalens hjernevaskpropaganda plutselig blitt mindre farlig?

Å sette ned lovverk for å regulere noe er egentlig ganske big deal. Man setter ned en regel som man ved hjelp av tvang og vold skal sørge for at snart fem millioner mennesker lever etter. Det er ikke som man sier "Hei kompis, du hadde ikke giddi å chille litt med reklame for Storkapitalen?", det er mer som "ØY! DRIT I DET DER, ELLERS TAR JEG FRA DEG TV-STASJONEN OG MASSE PENGER OG SETTER DEG I BUR!". En skulle dermed tro at det å lage lover for andre er noe man gjør med en smule aktelse for det gedigne ansvar man har på sine skuldre. Man bør vel være rimelig sikker på at det man forbyr er kjempefarlig. At en TV-kanal skulle være så bold å sende mer reklame enn enkelte sutrekopper vil se er ikke akkurat et overgrep som er så alvorlig at det bør bekjempes ved bruk av vold.

Hver eneste lov har to sett med utilsiktede negative konsekvenser, de synlige og de usynlige. De synlige er enkle å få øye på, for de er nettopp det; synlige. At TV2 knapt tjener penger på sin gedigne investering i noe som viste seg å bli en seersuksess er veldig synlig. Men hvor mange programmer er det som IKKE har blitt lagd på grunn av den samme regelen? Hvor mange innovasjoner er det vi har gått glipp av fordi mulighetene for å tjene penger på TV så lenge har vært veldig hemmet? Ingen vet, men min gjetning er at det er mye vi har gått glipp av. Grunnen til at vi ikke vet er at dette er de usynlige konsekvensene av loven, lovens kostnad i tapte muligheter.

Det ekstremt mangfoldige livet på denne planeten er ikke resultatet av finpussing av regelverk begått av noen intelligent skaper. Det er det perfekte eksempelet på orden ut av kaos, at prøving og feiling er den beste oppskrift på å finne noe som fungerer. Livet har på makronivå tatt alle tenkelige veier på denne planeten, fra langt oppe i lufta til mange tusen meter under havet. Fra oppå polisen til nedi undervannsvulkaner med temperatur på flere hundre grader. 

Slik er også menneskesamfunnet på mikronivå. Hvis mennesker får frihet til å finne nye muligheter uten noen "intelligent" (innpåsliten, trøndersk) designer, så vil utviklingen gå i retninger de fleste av oss aldri noensinne kunne sett for oss! Det ville ikke blitt oppfunnet noe hjul om en eller annen (innpåsliten, trøndersk) huleboer med trang til makt fikk det for seg å forby forming av stein for å beskytte sin nabo Grog mot fingerknusende ulykker med stein.

Hulemannen Grog må få lov til å slå fingeren sin, og TV2 og alle andre som vil lage TV må få lov til å styre sjappa si sjøl, slik at de kan finne på nye ting som gjør livene bedre og morsommere for oss alle. La oss heller begrense forbudene til slike ting som helt unektelig er farlige, som vold, drap, voldtekt, tyveri, brannstifting, skadeverk og denslags. Man trenger ikke bruke vold for å forsvare TV-seere mot reklame. De kan skifte kanal om de vil, skru av TV-en og lese en bok. Eller så kan nåtidens Grog slå neven i bordet og si "Hey! Jeg veit om en bedre måte å gjøre dette på!", og lage noe helt nytt og revolusjonerende som vi andre, og aller minst den innpåslitne trønderjævelen, aldri noensinne har tenkt tanken om engang.

 

 

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s