Regjeringen mener voldtekt er kvinnens egen feil

Det må vel være den eneste konklusjonen man kan trekke av at regjeringen har tenkt å sende asylsøkerkvinner på kurs for å lære å ikke bli voldtatt?

Via Sigruns blogg

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Regjeringen mener voldtekt er kvinnens egen feil

 1. Grublert sier:

  Dette er spennende, og jeg synes slike tiltak er bra, så lenge det ikke betraktes som den endelige løsningen. Jeg har skevet litt om noe lignende tidligere, der jeg forsøkte å finne ut hva ansvar betyr. Jeg fant ut at det kan ha noe for seg å skille mellom strategisk ansvar, og moralsk ansvar.

  Da kan en si at det går an å ta strategisk ansvar for å gjenerobre stjålet frihet, uten at det moralske ansvaret for den tapte friheten skyves over fra gjerningsmann til offer. Enhver voldtektsmann frarøver alle kvinner den friheten det er å kunne gå helt trygt i gatene. Det er et moralsk ansvar han altfor ofte slipper å stå til rette for i rettssalen.

  Enhver som tar strategisk ansvar for sin egen frihet _tvinges_ til å gjøre dette på grunn av et trusselbilde som er skapt av folk som gjør straffbare handlinger (her: alle voldtektsmenn). Det at disse kvinnene må/vil på kurs er et tegn på at de er frarøvet frihet som andre ikke er frarøvet.

  Jeg tror skillet mellom strategisk og moralsk ansvar er særlig nyttig når det er snakk om voldtekt.

  Dette ser altså ut til at alle kvinner kan sees på som fornærmede i enhver voldtekt, noe som ikke gjenspeiles særlig godt i straffeloven.

 2. lordmarius sier:

  Jeg må si meg hundre prosent enig i din oppdeling av ansvarsbegrepet. Strategisk ansvar er et begrep jeg virkelig har savnet i denne debatten.

  For å bruke et annet bilde, det er ikke ens eget moralske ansvar og med det ens egen feil at noen bryter seg inn i ens hus. Samtidig er risikoen for at det kan skje noe man alltid vil måtte leve med, en risiko man selv velger hvorvidt skal begrense egen livsutfoldelse. For å minimere risikoen mens man utfolder seg kan man som du skriver ta strategisk ansvar for sin eiendoms trygghet ved å ordne med alarm, bedre låser, kameraer og lignende. På samme vis er det med vold og voldtekt.

  Jeg er dog noe uenig i begrepsbruken din når det gjelder din bruk av tvang. En viss potensiell risiko for å bli utsatt for vold eller voldtekt tvinger ingen til å gjøre noe som helst. Å ta strategisk ansvar er på dette omradet et valg man kan ta, ikke noe man blir tvunget til.

  Hvis staten hadde vært seriøs på å hjelpe kvinner å unngå overgrep hadde den heller spandert våpen og våpenopplæring, kampsporttrening eller noe annet som virkelig hjelper. Å vite at man har rett til å anmelde en sak som uansett blir henlagt gjør ingen forskjell for noen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s