>Hvor mye er det egentlig å spare på e-bøker?

>Som mange andre har jeg etter hvert blitt veldig opptatt av e-bøker. Jeg går med planer om å kjøpe en Kindle 3 når jeg har et par tusen til overs, inntil da har jeg gått helt over til å lese bøker med Kindleappen på min iPhone. Jeg kan ikke se for meg at jeg kjøper flere bøker i papirform. De er ekstremt upraktiske og veldig dyre. I tillegg kan man ikke få dem med en gang, men må selv oppsøke et utsalgssted eller vente i dager/uker på at boka kommer i posten. De gangene jeg har lest i papirbok de siste månedene har jeg virkelig følt mangelen på ekstrafunksjonalitet papirboka aldri vil komme utenom, som å slå opp et ord i ordboka bare ved å trykke på det med fingeren, siden jeg kun leser på engelsk da jeg ikke vil kaste bort penger på den norske litterære planøkonomien.

Det er ett punkt som bekymrer meg litt i den offentlige debatten om elektroniske bøker og papirbøker. Det virker som mange har et urealistisk syn på hvilke kostnadsbesparelser elektronisk distribusjon av bøker muliggjør. I dette ellers veldig gode innlegget fra Ivar Tronsmo, omtaler han kostandene relatert til distribusjonen som «nærmest null».

En e-bokhandel er nemlig bare en varekatalog på nett – med tilnærmet null kostnader til lager, lokaler, distribusjon og ansatte. Hvis e-bokprisen skal gjenspeile kostnadene, vil prisen bli under det halve av det den er i dag, skriver Tronsmo.

Dette virker for meg som en grov undervurdering av de relle kostnadene. Å tilpasse innholdet til forskjellige elektroniske medier koster penger, det samme gjør å bygge og opprettholde en nettbutikk, skaffe tilstrekkelig båndbredde og så videre. I denne artikkelen i New York Times anslås kostnadene ved å distribuere papirbøker av forlagskilder til 12,5% av prisen amerikanske lesere betaler. I Wired Magazine blir de samme kostnadene anslått til 15% av prisen av en skribent Wired mener er ekspert på e-bokfeltet. Dissse kostnadene vil selvfølgelig kunne skjæres ned på ved elektronisk distribusjon, men om man så kunne redusere alle trykkings- og distribusjonskostnader til null er man fortsatt milevis unna noen halvering av prisen. Det er verdt å merke seg at papirbokkostnadene sannsynligvis utgjør en vesentlig lavere andel av prisen leseren betaler i det norske markedet, siden vi her til gards har et merkelig system der prisene på bok fra forlagene bestemmes gjennom en statlig styringsprosess.

E-boka er et gedigent framskritt, og jeg er en av de frelste. Men jeg synes det er viktig å ha realistiske forventninger til hvilke fordeler den nye distribusjonsformen. For meg er det verdt ganske mye å kunne ha den fleksibiliteten e-boka gir meg, for ikke å snakke om det kvantesprang i funksjonalitet mediet allerede har gjort. De store besparelsene vi kan gjøre her i landet vil bestå av å skrote det gamle systemet som sørger for å gjøre forlagsbransjen søkkrik og dreper mangfoldet i markedet. La oss slippe bøkene fri fra det statlige overherredømmet, og la de tusen blomster blomstre. Først da vil vi kunne se hvilke virkelige besparelser den nye teknologien kan gi oss.

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til >Hvor mye er det egentlig å spare på e-bøker?

  1. Tilbaketråkk: E-boka, visstnok et underlegent produkt. « rabiatius

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s