>Ja til menneskehandel!

>Da virker det som den feite dama (Kari Jaquesson?) har sunget i saken om de to barna som ble født av surrogatmor på oppdrag for en kvinne fra Norge. Barna får ikke komme til Norge, og det er bred enighet om at saken endte slik den burde.

Surrogatimotstanderne gjør som vanlig er blant folk som ikke har de råeste argumentene på sin side. De demoniserer ved å sammenligne med noe Ondt som ikke egentlig har noe med saken å gjøre. Å betale fattige kvinner i utlandet for å føde barn for en har flere ganger blitt kalt menneskehandel i den norske debatten, og med det blitt satt i samme bås som slaveri og trafficking. Så hey, la oss kalle det menneskehandel, og la oss nå se på argumentene for hvorfor denne type menneskehandel er bra for absolutt alle involverte, og hvorfor motstand mot denne form for menneskehandel er et overgrep, også mot «ofrene» for «ondskapen».

I den opprinnelige transaksjonen mellom den norske og den indiske kvinnen var det ingen ofre. En norsk kvinne som ikke kunne få egne barn ville fått gleden av å oppdra to fantastiske små i Verdens Beste Land. To barn ville fått en trygg og god oppvekst med en mor som allerede hadde bevist at hun var villig til å sette himmel og jord i bevegelse for dem. Det norske samfunnet ville fått to nye rekrutter til det pyramidespillet som er den norske Folketrygden, i voksen alder ville de sannsynligvis bidratt med klingende skattekroner som kunne blitt brukt til pensjon for de som nå er norske femtiåringer. En indisk kvinne ville tjent gode penger hun sannsynligvis ikke kunne fått på annet vis. En vinn-vinn-situasjon for alle.

Men så kom de feite, trygge norske moralistene og stakk sine brysomme nesegrev ned i saken. Den norske staten nektet barna statsborgerskap og etterlot dem som statsløse i et land med enorme fattigdomsproblemer. Staten gjorde barna til ofre, altså var det staten som begikk en forbrytelse mot dem. Den eneste reelle forbrytelse som er begått i denne saken selv om det ikke er den som er kriminalisert. De norske moralistene klapser hverandre på stumpen der de sitter på sine høye, hvite, priviligerte hester og overbeviser hverandre om at det de har gjort er av Det Gode. Fra å være en vinn-vinn-situasjon har saken nå blitt en situasjon der alle involverte har tapt.

Kjernen i moralistenes argumentasjon mot denne type menneskehandel er at det er å unytte fattige kvinner som ikke har andre alternativer. Jo, faktisk har disse kvinnene et annet alternativ; å ikke stille sin livmor til rådighet i bytte mot penger. Av disse to alternativene er surrogati det alternative den indiske kvinnen valgte. Altså har hun vurdert det andre alternativet, å avstå fra transaksjonen, og valgt det første. Det alternativet denne kvinnen valgte er altså det de norske moralistene avfeier som utnytting. Men, om det er ille må jo det andre alternativet være enda verre, ellers var det vel det kvinnen hadde valgt?

Når alt kommer til alt mener altså de norske moralistene som kjemper for Det Gode at kvinner i hennes situasjon skal tvinges til å velge det verste alternativet! Ikke rart de må bruke demoniserende retorikk som virkemiddel for å framstå som de som er på Det Godes side.

Om du mener at slike transaksjoner er utnytting av fattige kvinner bør du avstå fra med tvang å hensette dem til noe som er verre. Vil du ha en slutt på en slik praksis bør du heller forsøke å gjøre det alternativet du foretrekker så forlokkende at kvinner i en slik situasjon foretrekker det framfor menneskehandel og utnytting. Om du velger tvangen som virkemiddel er det eneste du oppnår å avsløre deg selv som en hensynsløs moralist som gjerne etterlater lidelse og elendighet i kjølvannet etter moralistskuta di.

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s