Broken Japan Fallacy

Aftenpostens utenriksredaktør Kjell Dragnes ser glasset som halvfullt etter Japans tragedie, og mener at gjenoppbyggingen vil få positive økonomiske ringvirkninger. Dette er et eksempel på den logiske kortslutningen kjent som The Broken Window Fallacy:

En pøbel knuser bakerens vindu slik at han må erstatte det. Flokken som stimler til blir omsider enige om at pøbelen gjorde verden en tjeneste da han knuste vinduet, siden det førte til økonomisk aktivitet i det glassmesteren må sette inn nytt vindu. Det man ikke ser er er at bakeren må bruke pengene han egentlig hadde avsatt til en ny dress til å bytte ut vinduet. Den nye økonomiske aktiviteten til glassmesteren er tapt økonomisk aktivitet for skredderen, i tillegg til det tapte vinduet. Verden er altså en dress fattigere, ikke et vindu rikere.

Økningen i økonomisk aktivitet Kjell Dragnes sikter til vil være aktivitet omdirigert fra noe annet. Man blir ikke rikere av at huset ens brenner ned.

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s