Senterpartiet våser om markedsmakt.

Senterpartiet har fått det for seg at de Fire Store Onde Slemme Matkjedene skal splittes opp til mindre enheter fordi de har så fælslig stor markedsmakt og tjener så mye penger på de stakkars bøndenes svette. Fysjom, tenk å tjene penger på å drive handel. Men la oss nå se litt nærmere på hvor stor denne markedsmakten egentlig er, sammenlignet med samvirket Tine som eies av bøndene.

Kjøp av råmelk fra bønder reguleres av staten. Siste tall jeg fant, fra 2005, viste at 98% av råmelken går til Tine, resten til Q-meieriene. Andre «konkurrenter» må pent finne seg i å kjøpe melk av Tine, som eies av råvareprodusentene selv. De Fire Store Onde Slemme Matkjedene konkurrerer i et så fritt marked som det er mulig i Norge, uten statlig sanksjonerte monopol. Oops. 1-0 til De Fire Store Onde Slemme Matkjedene.

Tines eiere, bøndene, får 70% av sin inntekt servert rett i lomma av Staten, som Senterpartiet, bøndenes politiske stormtropp, har kontroll over sammen med sine røde kamerater. De Fire Store Onde Slemme Matkjedene mottar ikke statlige subsidier, og må basere seg på at folk velger å handle med dem. Oops. 2-0 til De Fire Store Onde Slemme Matkjedene.

Senterpartiet påstår at De Fire Store Onde Slemme Matkjedene har «utnyttet markedsmakten til å skaffe seg store inntekter».  La oss sammenligne driftsresultatene til bøndenes og Senterpartiets monopolist Tine og De Fire Store Onde Slemme Matkjedene. Vi går her ut fra driftsresultat før finansinntekter/-kostnader og skatt slik at vi får luket ut alt som ikke dreier seg om varehandel fra tallene, her er det kun omsetning minus lønn, varekostnad og andre driftskostnader som gjelder. Tall er driftsresultat i prosent av omsetningen.

Norgesgruppen ASA: 3,3%.
Coop Norge Handel AS: 0,7%.
Rema 1000 Norge AS: 4,4%.
ICA Norge AS: Underskudd.
Tine SA: 4%.

Oops. Oops. Opps. Og oops. En skulle tro at profitten til De Fire Store Onde Slemme Matkjedene var høyere enn som så, skulle man ikke? Så mye kjeft de får for høye matvarepriser og enorme overskudd skulle en vel tro at de satt og håvet inn? Vel, motstanden mot dem handler ikke så mye om virkeligheten, kun ideologi. Senterpartiet er som sagt bøndenes stormtropp, og de vil ha mest mulig penger til bøndene. De mer røde er mot dem fordi de er Onde Slemme Kapitalister. De liker ikke folk som «tjener penger på andres arbeid». De driter i hvor mange jobber som skapes og andre positive effekter av deres virksomhet, de driter i alt annet enn sitt eget hat mot de som ikke passer inn i deres verdensbilde. Og det hatet manifesterer seg i propaganda, og ingen gidder å sjekke om propagandaen virkelig holder stikk, for Ola Nordmann er strålende fornøyd med å bli servert oksebæsj så lenge den smaker som han er vant med.

De som virkelig misbruker makt i Norge er ikke næringsdrivende. Det er de maktkåte ideologene som sitter på Stortinget og skalter og valter med andres liv og næringsvirksomhet. De som bestemmer at kun feite, norske bønder fra Norge skal kunne selge mat i det norske markedet og derfor har satt opp en subsidiepolitikk og tollmurer du ikke finner maken til noe annet sted. Så klapper de seg sjøl på ryggen mens prisene stiger til værs og utvalget skrumper inn, og så skriker de om hvor Onde og Slemme De Fire Store Onde Slemme Matkjedene er. Politikk er , som vi alle vet, kunsten å belønne sine venner og straffe sine fiender, mens man lyver om hvor bra det man gjør er for samfunnet.

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Landbrukspolitikk, Næringspolitikk, Politikk og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Senterpartiet våser om markedsmakt.

  1. Tilbaketråkk: Våset om “matmakt” fortsetter. « rabiatius

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s