Den forbudte tanken.

Da det smalt i Oslo den 22. juli i fjor, tenkte jeg som sikkert de fleste andre at det sannsynligvis var muslimske ekstremister som sto bak.  Hvorfor skulle vi ikke tro det? Bakteppet var 911, London og Madrid, for ikke å nevne de tre muslimske ekstremistene som ble arrestert for nettopp terrorplanlegging her i Oslo året før. Da det kom informasjon om at terroristen på Utøya var av «nordisk utseende», passet ikke lenger scenariet. Da navnet og bildet til Anders Behring Breivik ble offentliggjort natt til 23. juli, var det ikke lenger et eneste rasjonelt menneske som trodde muslim(er) sto bak.

Etter at Breiviks navn og bakgrunn bekjent, begynte folk å poste fordømmelser av oss som trodde det var et muslimsk angrep på Facebook og Twitter. Med etterpåklokskapens perfekte oversikt over situasjonen kunne ikke en slik feiltakelse forklares på noen annen måte enn rasisme, fordommer, islamofobi; moralsk perversjon. Personlig tok jeg det ganske hardt. Som så mange andre satt jeg på Facebook og Twitter hele kvelden og oppdaterte og ble oppdatert på de siste nyhetene om vår felles tragedie. Men jeg deltok også i koret som mante til samhold, delte linker til historier om hvilke forbrytelser muslimer i USA hadde blitt utsatt for etter 11. september 2001, og ikke minst; ble like sjokkert som alle andre over historier om mørkhudede som hadde blitt trakassert i Oslo etter at bomben gikk av. Men det hjalp ikke, for jeg hadde tenkt den forbudte tanken.

I ettertid har jeg blitt forklart at det naturlige ville være å med en gang mistenke høyreekstreme for terroren i Oslo og på Utøya, fordi kun er høyreekstreme som har begått terror i Norge tidligere. Problemet med slike påstander er at de faller på sin egen urimelighet. Terroraksjonene de sikter til hendte på sytti- og åttitallet. Etter det har vi sett i Norge sett attentatet mot Rushdieforlegger William Nygaard, tidligere nevnte arresterte terrorplanleggere, Mullah Krekar som er blitt funnet å være en fare for rikets sikkerhet (noe jeg selv forøvrig ikke kjøper), samt de spektakulære muslimske terrorangrepene i NYC, Washington, London og Madrid. Krydret med direkte trusler mot Norge fra Al Qaida, skal man være ganske politisk snøblind for å hevde at det må moralske feil til for å først ha mistenkt at det var muslim(er) som sto bak terroren 22/7.

Jeg kom til å tenke på dette igjen da barn og voksne ble drept på den jødiske skolen i Toulouse. Informasjonen jeg da satt med var, som sagt, at en jødisk skole var angrepet, og at politiet mistenkte at det samme våpenet var brukt i tidligere angrep på soldater. Den menneskelige hjerne er en mønstergjenkjenningsmaskin, og den vil uten unntak begynne å spekulere i hva som ligger bak slike grufulle hendelser. Angrep på jøder og soldater i et land som deltar i krigføring i Afghanistan, lukter muslimsk ekstremisme lang vei, så det var selvfølgelig min første tanke. Jeg kastet ut denne mistanken på Twitter, ledsaget av spørsmål om hvorvidt dette var rasistisk. Svarene lot ikke vente på seg, det var i det aller minste fordomsfullt, og enkelte mente det var bent ut rasistisk. Jeg hadde tenkt den forbudte tanken igjen.

Etter hvert som jeg fikk mer informasjon, at soldatene var av nord-afrikansk opprinnelse, at de hadde vært i sivil da de ble drept, og at  han som ble drept i det første angrepet sannsynligvis var lokket i en felle,  gikk jeg bort fra mistanken om at gjerningsmannen var en muslim. Nå luktet det mer som en nazi eller en såkalt «høyreekstremist» (Som virkelig høyreekstremist, markedsliberalist, har jeg problemer med at mitt politiske ståsted assosieres med kollektivistisk hat, men dette er selvfølgelig en digresjon).

Og sannelig min hatt har vi nå tatt feil hele bunten. Gjerningsmannen heter angivelig Muhamed, er angivelig medlem av en ekstremistisk muslimsk organsisasjon, skal angivelig ha tilknytning til Al Qaida, og begikk, igjen angivelig, drapene som hevn for krigføring i Afghanistan og på Gaza.

Jeg skriver ikke dette for å peke nese, for jeg tok jo også feil da jeg begynte å mistenke «høyreekstremist(er)»  i stedet for muslim(er). Det er egentlig irrelevant for det jeg prøver å poengtere her hvem som i virkeligheten begikk disse angrepene. For meg er det ikke noe poeng å mistenkeliggjøre noen som helst når noe slikt skjer, men vi må faktisk akseptere at vi er slik konstruert av evolusjonen at vi har en hjerne som prøver å forklare, finne mønstre og årsaksforhold, før alle fakta er på bordet. Med det bakteppet av terror vi har sett i vesten vil noen av oss tenke muslim, andre vil tenke noe annet. En person som nærer et irrasjonelt hat mot muslimer vil selvfølgelig også tenke muslim, men at to forskjellige personer tenker to tanker samtidig betyr ikke at de har kommet fram til den tanken på samme måte.

Å først tro at en muslim har stått bak en terroraksjon er ikke farlig. Det fører ikke nødvendigvis til at man vil trakassere muslimer, eller for den saks skyld tilfeldige mørkhudede, på gaten. Det betyr ikke at man nødvendigvis tror at alle muslimer er terrorister, eller for den saks skyld at de fleste terrorister er muslimer. Det som imidlertid virkelig er farlig er å rope «Rasist!» som den lille gutten ropte «Ulv!». Som jeg har skrevet om utallige ganger før så fører en stempling av alle tanker man ikke liker som rasisme, fordommer eller en av disse andre moralske perversjonene enkelte er så glad i å dømme andre for, til at begrepene uthules. De mister sin betydning og kraft. Hvis beskyldninger om rasisme er dagligdags og substansløse kan begrepet rasisme og alle dets fettere og kusiner kastes rett på søppeldynga. De blir ufarliggjort, og med dem blir rasisme i seg selv ufarliggjort. Og det er livsfarlig, for er det noe vi har lært av historien så er det at rasisme er veldig, veldig farlig. Det lærte vi i nazi-Tyskland, Rwanda, Sør-Afrika.

Hva skjer når Ola og Kari Nordmann beskyldes for rasisme når de tenker den forbudte tanken? Blir den antirasistiske sak fremmet? Eller forsterkes en konfliktlinje mellom antirasister, og såkalte «antirasister», og den vanlige mann og kvinne i gata. Selv blir jeg såret når jeg beskyldes for rasisme, men jeg har et ganske sterkt skjold av individualistisk ideologi rundt meg, men vil kanskje andre internalisere budskapet og  faktisk begynne å utvikle rasistiske tanker? Som antirasist ber jeg ydmykt om at sterkt negativt ladde ord som rasisme, fordommer, islamofobi, hat blir liggende i skuffen til det virkelig helt klart er bruk for dem, og at selv de som mener sterkest at de kjemper Den gode sak utvikler en viss toleranse for at selv folk som tenker tanker de ikke liker kan være gode, åpne og fordomsfrie mennesker.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

49 svar til Den forbudte tanken.

 1. Magne D. Antonsen sier:

  Bra blogg, Marius!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. vargas12 sier:

  Hei Marius

  Kloke tanker og et godt innlegg.

  http://www.vargas12.com/2012/02/norges-farligste-fange-smilte-da-han-motte-de-etterlatte/

  Den som sier at man ikke trodde på en muslimske ekstremistiske selvmordsbombere, eller en eller annen
  utenlandsk organisasjon som stod bak den første smellen 22. juli lyver.
  Alle som en trodde at dette var terror som vi kjenner det fra krigsområder i midtøsten. Og jeg
  mener det er en naturlig tanke. Det er der det skjer flest terrorhandlinger, vi er ikke vant til å få
  det så tett som vi gjorde i fjor sommer.

  Allikevel skal man være veldig forsiktig med å ta alle over en kam. Jeg kjenner flere muslimer og de trodde
  også at det var en terror-organisasjon som stod bak. Det er ikke rasisme, det er en
  naturlig tankegang fordi vi så sjeldent opplever terror i Norden.

  Vi bør ha et åpnere syn på hva ondskapen bunner ut i. Neste gang det smeller på norsk jord, for det vil det gjøre. Kan det nok en gang være en nordmann som står bak. Jeg skal i hvertfall ikke dra for
  forhastede slutninger neste gang, om hvem som står bak, om jeg overlever….

  Vargas

  • Bungrim sier:

   Vargas sier:
   «Den som sier at man ikke trodde på en muslimske ekstremistiske selvmordsbombere, eller en eller annen
   utenlandsk organisasjon som stod bak den første smellen 22. juli lyver.»

   Dette er ikke noe annet enn grunnløs synsing fra din side. Selv ble jeg noe oppgitt over å se folk peke fingeren på muslimer med en gang. Må jeg kanskje minne om at lignende har skjedd før. Det var ingen palestinere som drepte Yitzhak Rabin, det var en jødisk fundamentalist.

 3. Øyvind sier:

  Meget bra innlegg. Håper vi snart kan ha den kjempeviktige debatten om nasjonal identitet, stolthet og om ulempene ved innvandring og flerkulturalismen på en sivilisert måte.

 4. Takk for at du sier det, Rabiatus. Helt enig, og skal man komme noe vei i forhold til noe som helst, må man være åpen og ærlig. En skyttergravskrig mellom de fordomsfulle som først tenkte at 22juli var koblet til Midt-Østen, og de høyverdige som ikke trodde det, fører ikke til noe godt. Det burde være lov å basere antakelser på tidligere hendelser. :-)

 5. Likhet for alle sier:

  Hei
  Innlegget var bra og maner til en aldri så liten diskusjon ang «rasisme»
  Første tanken som slo meg var at dette måtte være noen i fra «utlandet» som sto bak bomben.
  Og ja jeg ble veldig overrasket over at det var en «hvit Normann» som sto bak dette.
  Ang «rasisme» som ord altid blir brukt hvis en kritiserer de mørke, osv så er jeg rasist.
  Ser egentlig ikke på meg som en rasist men, kan helt sikkert bli oppfattet som en.
  Pga jeg tenker som følger: Alle som kommer til Norge er i utgangspunktet hjertlig velkommen, men da må de også følge visse krav etter hva jeg mener.
  Som er: Respekter dette landet du komer til med dems levemåte, normer,og regler.
  Gjør deg kjent med kulturen osv, samt respekter gjestfriheten våres, og ikke begynn med å klage på alt og ingenting….
  Jeg aksepterer deres tro og at dere utførere deres tro hos dere men ikke forlang at jeg skal respektere deres tro/med levemåte her i Norge hvis det strider mot Norsk lov.
  Da ønsker jeg dere kun en god tur «hjem»
  Hvis dette og mye mere er rasistisk så er jeg DET
  NB. Hvor lenge haddet jeg kunnet oppholde meg i deres land, som blir provosert av mitt innlegg?

  • Martine sier:

   Kunne ikke vært mer enig

  • Jens sier:

   Helt enig med deg jeg også

   Hvis noen kaller deg rasist på det grunnlaget du nevner i
   innlegget ditt, tar de feil.

   Da kan de gjerne kalle meg rasist også, og vi kan stå oppreist sammen!

 6. utenglorie sier:

  Bra innlegg!!… Innser at mitt innlegg om de forbudte tankene ikke kan måle seg helt med dette….

 7. Det var vel ikke unaturlig at mange tenkte på islamsk terrorisme, men jeg syntes likevel det hørtes litt lettvint ut. Man kan si mye om terrorister som vil ha oss til å tro at de følger Allah, men det er uhyre sjelden, hvis det noensinne har skjedd, at de peker ut barn og ungdom som direkte ofre.

  I dette tilfellet var ikke ungdommene på Utøya tilfeldigvis på feil plass til feil tid.

  Det var noe liknende som skjedde da Timothy McVey bombet en føderal bygning i Oklahoma, som bl.a. inneholdt en barnehage. De aller fleste mente dette måtte være en muslim, og sjokket ble naturligvis stort da det viste seg å være en hvit amerikaner.

  Jeg er forøvrig ikke enig i at kritikk mot et semittisk folkeslag automatisk er rasisme eller antisemittisme, så lenge det er en saklig diskusjon med gode argumenter, og tidligere terrorangrep er gode eksempler. Det overrasker meg imidlertid at et av de semittiske folkeslagene, jødene, er fullstendig uangripelige, når sannheten er at som stat er kanskje Israel og Palestina like gode. Ikke at jeg mener vi skal lange ut mot Israel. Absolutt ikke! Poenget er vel at vi bør være like objektive mot begge parter, uten at en dermed blir beskyldt for ekstreme holdninger.

  Jeg har sett en del nettdiskusjoner om emnet som nettopp mangler objektivitet. Utrolig hvordan enkelte saker får ut det verste i oss, men foreløpig er det gledelig stort fravær av forrykte kommentarer her. Med mindre noen mener jeg nettopp har skrevet en.

 8. Olaien sier:

  Hovedproblemet her er vel heller at folk tenker for mye før de burde gjøre det. Vargas12 hevder at alle som sier de ikke trodde bombeksplosjonen var utført av muslimer lyver, noe som i beste fall er slett polemikk. Jeg trodde faktisk det var en gasseksplosjon. Jeg, i motsetning til veldig mange andre skulle det vise seg, holdt flere muligheter åpne siden det ikke fantes god nok informasjon til å gjøre seg opp en mening om hvem som sto bak. Den farlige tanken er tanken om at man straks kan plassere skyld. At man midt i kaoset evner å se hele bildet. Det gjør man ikke, og alle som føler seg flaue over en forhastet konklusjon har all grunn til å føle nettopp det.

  • rabiatius sier:

   Det fantes ikke god nok informasjon til å gjøre seg opp en mening om hvem som sto bak… så du trodde det var en gasseksplosjon. I likhet med alle oss andre som ikke «holdt flere muligheter åpne», trakk du en forhastet konklusjon. Selv om du… «holdt flere muligheter åpne». Føler du deg flau over din forhastede konklusjon? Det gjør ikke jeg. Jeg konkluderte nemlig ikke, jeg bare trodde. Godt gjort å kommentere på et blogginnlegg du åpenbart ikke har tatt deg tid til å lese, og så klare å presse inn så mange selvmotsigelser i kommentaren på toppen av det hele. Takk hei.

 9. gunnar johnsen sier:

  alle jeg kjenner trodde en muslim sto bak inkludert meg selv ,kanskje ikke rart med tanke på alle som har truet norge og skandinavia

 10. Lolla sier:

  Veldig fint innlegg, og jeg tenkte også muslimske terrorister da jeg satte på tv’n 22. juli. Mennesket er konstruert til å se sammenhenger, det ble nok favorittisert av evolusjon fordi det frigir metal kapasitet.
  Tror også veldig mange ikke helt ser skillet mellom fordommer og rasisme. De aller, aller fleste har fordommer(i større eller mindre grad), bevisst på det eller ei, men langt ferre er rasister. Og så er det jo mange typer rasisme det skilles mellom igjen.

  • Bajas sier:

   Finnes det nå egentlig mange typer rasisme å skille mellom?

   Min oppfatning er at de fleste av disse forskjellige «formene for rasisme», som f.eks «hverdagsrasisme», er oppkonstruert av organisasjoner som forsøker å styrke sin posisjon ved å utvide rasismebegrepet utover dets egentlige betydning, i en slags målet-helliger-middelet-holdning.

   Slik jeg forstår det kaller såkalte «antirasister» rasisme for «tradisjonell rasisme». I tillegg har de oppkonstruert en haug med irrasjonelle ordsammensetninger med rasisme som ikke nødvendigvis har noe som helst med rasisme å gjøre.

 11. Herbjorg sier:

  Siden triggerhappyfyren med 77 liv på samvittigheten sier han ikke var alene om dette ødeleggelsestoktet kan man jo lure på hvem det er som står bak dette.
  Tydeligvis flere-men hvem? Det er et mer interressant spørsmål.
  Uansett må det være onde folk uten glede eller kjærlighet til livet.Spesielt til andres liv. Sukk.

 12. rolf sier:

  Min aller første mistanke var:

  Dette må være en hvit norsk mannlig soloterrorist fra Oslo vest uten farskontakt som hater Arbeiderpartiets innvandrings- og islamvennlige politikk, stemmer FrP, er trolig i tidlig 30-årene, bor på gutterommet, spiller mye dataspill og sannsynligvis skrevet et manifest på 1500 sider og lagt det ut på nettet.

 13. Erik sier:

  Problemet 22. juli var vel ikke at folk trodde at det var muslimer som sto bak. Det var det mange som gjorde. Problemet var at det kom en rekke rasistiske ytringer om om islam og muslimer på grunn av angrepene 22. juli, før man visst hvem det var som sto bak.
  Alle har lov til å tenke og tro det de vil, men problemet er når man går ut med hat-propaganda som ikke har basis i fakta.

 14. trude sier:

  Jeg var ganske fordomsfull fordi jeg trodde med en gang det var noen FpU-ere som spilte oss et lite puss!

 15. tord sier:

  Jeg synes folk må få lov til å være så rasistiske de bare vil så lenge de ikke plager andre. Men de bør heller ikke få lov til å adoptere på linje med homofile, fattige og pensjonister.

 16. Goggen sier:

  Bra blogg, og jeg er i utgangspunktet helt enig med deg.

  Det er naturlig for mennesker å søke forklaringer, og det er naturlig for mennesker å basere oss på mønstergjennkjenning. Ingen politisk korrekt lov kan hindre disse tankene.

  Jeg kjenner flere med muslimsk /utenlandsk bakgrunn, og mange av dem har uttrykt mye av det samme. Da bomben smalt gikk tankene deres i retning av at en muslimsk terrorist hadde utført et angrep. De har fortalt hvordan de umiddelbart etter at bomben gikk av begynte å tenke på skjerming av seg og sine egne, og fryktet økt rasimse i hverdagen, fordi de selv «var sikre på» at det var en muslim som stod bak.

  Det beviser vel en gang for alle hvor naturlig denne tanken på mange måter var, og hvor meningsløst det er å stemple tanken i seg selv som rasisme. I såfall er det mange raisister der ute som tydeligvis hater «sin egen rase».

  Det som derimot er et problem er at mange har det jeg vil kalle en manglende selvbevissthet. Å forme en tanke eller antagelse er ikke rasisme, men mange gjenkjenner ikke selv at det er kun en antagelse. At det foreløpig kun er «tro» og at det ikke forankret i fakta. De går videre og gjør «kognitive hopp». Tanken blir fort til fakta. Den viderepresenteres /formuleres med «sikkerhet», og den settes over til handling. Å holde litt i bremsen på hvor «sterke» man lar slike antagelser bli kan fort være sundt.

 17. Petter sier:

  Jeg trodde rasisme hadde noe med rase å gjøre og ikke religion. At man er muslim sier ingenting om hvilket land man kommer fra eller hvilken hudfarge man har. Selv om de fleste muslimer har en mørkere hudfarge enn oss med nordiske aner.

  Så hvis man snakker nedsettende om muslimer så er man faktisk ikke rasist. Men hvis man snakker nedlatende om f.eks. personer fra midt-østen så er man det. For hvis man bringer religion inn i dette så vil jo mange muslimer være rasister siden de mener at folk med annen tro er mindre verdt enn muslimer (og ja, jeg vet at de fleste muslimer ikke mener dette).

  Selv om det var en hvit nordmann som utførte grusomhetene den 22 juli, så kunne han faktisk ha vært muslim. Men der har vi det motsatte. Når man tenker på en hvit mann så tenker man isteden på at han må ha vært kristen. Men det er jo ingenting i veien for at han kunne ha vært rekrutert av f.eks. Al qaida.

 18. Tor Egil sier:

  Det var nok mange som viste sine fordommer på ulikt vis, og var opptatt av å sette Breivik i bås etterpå. Det ble jo ganske raskt etter pågripelsen opplyst av politiet at han var en konservativ kristen. Brevik har så langt man kan lese ut av hans liv ingen spesielle forbindelser med slike miljører,han har rett nok gått i kirke for å finne litt ro som han skriver, men det er noe helt annet.

  Det har ellers vært viktig for mange å gjøre han til en helt vanlig FrP sympatisør eller en mann som nok har fått litt gale tanker hos frimurerne. Vel, her har han vært med men en del av fokuset på hans medlemskap i FrP og Frimurerlosjen har nok vært styrt av fordommer.

  Ellers kan vi på generelt grunnlag si at Breivik er en gjennomsnittlig nordmann som alle oss andre….eller?

 19. Håkon Kvande sier:

  Da min «samboer» vekket meg for å fortelle om bombene som gikk av, var min første tanke «wtf, her i Norge? det er ikke mulig, han må tulle med meg»

  Min andre tanke var «nei, han tuller ikke om noe så alvorlig» Ute av stand til å foreta en ordentlig vurdering, revet ut av søvnen som jeg ble, valgte jeg å fortsette søvnen med full visshet om at det iallefall ikke var noen Al Qaida gærninger som hadde gjort det.

  «Gleden» (upassende ord i denne smmenheng, men dog) over å finne ut at det var en høyrevridd tulling var derfor stor.

  Og ærlig talt. Enhver som umiddelbart trakk noen sluttniger om hvem det var før bevis kom fram bør skamme seg.

  H.

  • rabiatius sier:

   Artig at enkelte absolutt må kommentere selv om de åpenbart ikke har lest det de kommenterer. Men, slik blir det vel når «folkedypet» ledes til ens skriblerier.

  • Syvertsen sier:

   Jeg trodde først at det var homser og rabiate feminister som hadde plassert bomben. Men så tenkte jeg litt mer og sa til meg selv, «Nei, homser gjør vanligvis ikke sånt,» og jeg skammet meg dypt for å ha mistenkt dem. Så kom jeg på at det var nok muslimske terrorister som hadde sprengt bomben, og jeg holdt faktisk fast ved den troen til jeg hørte om Breivik. Da kan du nok forestille deg hvor dypt jeg skammet meg. Jo, jeg skammet meg faktisk uhorvelig dypt – min skam over å ha mistenkt muslimene var så dyp at den lett passerte bunnen av Marianagraven og fortsatte til jordens midtpunkt. Så utrolig dypt skammet jeg meg.

   Men heldigvis, når man engang passerer jordens kjerne går det oppover igjen. Så jeg skammet med mindre og mindre til jeg omsider dukket opp i solskinnet – og da skammet jeg meg ikke lenger. Men jeg har lært av dette. Da jeg hørte om soldatene i Frankrike som var blitt myrdet, og de jødiske barna som var blitt drept av en terrorist i Toulouse tenkte jeg umiddelbart «Det er nok sikkert en høy, lys nordmann som står bak.» Og så viste det seg å være en muslimsk terrorist! Faen. Nå må jeg skamme meg igjen. Dypt.

   • rabiatius sier:

    Vel skammet. Jeg dømmer deg til å drikke en kopp god kaffe med en berlinerbolle til. Så lærer du forhåpentligvis til neste gang.

 20. metron sier:

  Det er ikke så rart at mange trodde det var muslimske gærninger som stod bak. For rett etterpå, før gjerningsmannens navn var kjent, stod flere utenlandske muslimske terrororganisasjoner frem i nyhetene og hyllet angrepet. Jeg husker ikke om de sa de tok på seg skylda for angrepet, men de applauderte det i alle fall. Da er det vel ikke så rart at mange trodde at muslimer stod bak.

  Det finnes nok ikke på langt nær så mye rasisme i Norge som det sos-rasisme-tjen-folket og deres kompiser vil ha det til. De måtte jo til og med infiltrere NDL for å fremprovosere en konfrontasjon for å «bevise hvor mye rasisme det finnes i Norge». De må altså gjøre seg «berettiget» til all den statsstøtten de har svindlet til seg.

 21. Marit sier:

  Gode poenger og takk for at du åpner for Ærlighet.
  Vi er fanget i en politisk korrekt runddans hvor man knapt tør å påpeke at noen har krøller…

  jeg for min del kunne ikke forstå hva slags gass det kunne være som «plutselig» eksploderte midt i Oslo og tenkte umiddelbart at det var masse ugler i mosen…
  Godt mulig det er jeg som er den ultimate patriot men jeg greide ikke å se for meg at en Nordmann kunne stå bak. Jeg trodde Nordmenn var glade og lykkelige mennesker omkranset av den trygge velferdsstaten og litt for fornøyde og late til å gidde å gjøre noe med det de ikke var fullt så fornøyde med.
  hvem som sto bak, turte jeg ikke å gjøre noen antagelser om, men en Nordmann KUNNE det rett og slett ikke være
  det viste seg at jeg tok helt feil… og jeg har fremdeles problemer med å forstå både tankegangen og motivet bak…
  (yepp… jeg er heeelt sikkert kjempenaiiv…)

 22. Arild sier:

  Bra innlegg-nesten ufattelig at du fikk slippe til i VG. Der er slik sjelden kost. Mange sitter inne med det samme tankegods-men tør knapt ytre seg. Vi hevder å være så demokratiske og at det er takhøyde,men etter 22.juli er all fornuft nesten blitt kneblet . Og i høve rasismekortet-ja det blir brukt helt vilt-og det av folk som ikke engang vet hva rasisme er og hvem som har fått unngjelde mest. Et tankekors er det også at i mange år har israelske skolebarn blitt sprengt i filler i bussene sine-blir møtt med et skuldertrekk av de politisk korrekte-les venstresida-i Norge. Når myrderier av egen ungdom skjer hos oss-da våkner vi. Blir spennende å følge reaksjoner neste gang barn blir myrdet i Israel.

  • rabiatius sier:

   Det skal sies at det ikke er første gang jeg har fått slippe til på forsiden til VG.no. Faktisk er det tredje gang. Det sier selvfølgelig noe om hvilken fantastisk blogger jeg er *blunk*, men også litt om at vi heldigvis ikke lever i et så ensrettet samfunn som noen vil ha oss til å tro.

 23. Bungrim sier:

  Rabiatus skrev:
  «Med etterpåklokskapens perfekte oversikt over situasjonen kunne ikke en slik feiltakelse forklares på noen annen måte enn rasisme, fordommer, islamofobi; moralsk perversjon.»

  Du utelater å nevne den mest opplagte grunnen. Nemlig statistikk.

  • rabiatius sier:

   Den skjønte jeg ikke. Kan du utdype?

   • Bungrim sier:

    De fleste terrorhandlinger begås av muslimer. Det er statistikk.

   • rabiatius sier:

    Nei, de fleste terrorangrep begått i Europa blir begått av separatistgrupperinger som f.eks. ETA i Spania. De mest spektakulære som har kostet flest menneskeliv derimot, har blitt begått av muslimer. Ja, bortsett fra 22/7 da, han som begikk den var visst ikke så islamistisk av seg.

 24. SOS sier:

  nazist! islamfobisk og rasistisk hatinnlegg som ødlegger saka til de innvandrera som kommer for å berike samfunnet vårt. er selv aktiv i SOS Rasisme for å bekjempe rasista så ofte jeg kann og takler ikke å se sånt nazistisk skvip tilskitne norsk media. slike brune holdninger hører fortida til og er nazista under krigen forunnt.

 25. Kristian Olsen sier:

  Joda, jeg også tenkte, som 99% her i landet, Muslimsk terror. Og var forbausa over det som dukka opp.
  Der var begått mange feil i Utøyadramaet. En var att ABB ikke ble skutt snarest mulig, om ikke annet for å hindre at han kunne rekke å ta med ennå en. Det ville gjort prosessen nå etterpå mye enklere også.
  MEN ——, ABB har rett i noe av det han sier. Kritikken mot Regjeringa. Og det er ting de burde se på, og gjøre noe med.
  Han var ute etter Gro, som ville selge (gi oss bort) til EU. Og de som kommer etter med samme mening.
  Han peker på innvandrere (noen har fått avslag) som går rundt i oslos gater og selger narko. Ser også hva prosent tallet sier om voldtekter.
  Tror du ikke på det så forsøk gå langs Kark Johan en kveldstime, tell hvor mange brune ansikter som dukker opp foran deg og tilbyr dop. Drap er straffbart i Norge, men de er jo med å dreper mennesker.
  Har ungdommene i Oslos gater så mye mindre verdi enn ungdommene på Utøya?
  Med den skjevhet i innsats nå etterpå ser det desverre ut til at de er det.
  Likevel, et pluss til justisministeren som er nå.

  • rabiatius sier:

   ABB har rett i noe av det han sier, Al Qaida har rett i noe av det de sier, og Gro Harlem Brundtland har rett i noe av det hun sier. Whatever. Jeg er helt sikker på at du ikke mener å antyde at det ville vært akseptabelt om ABB skjøt Brundtland fordi hun er EU-tilhenger. Jeg er også helt sikker på at du ikke mener å antyde at mørkhudede på en eller annen måte er kollektivt ansvarlige for voldtekter og salg av narkotika. Men mange andre er nok ikke like sikre på det, og ved å ytre slike halvkokte utsagn som dette, er du faktisk med på å gi dem legitimitet. Så jeg håper du vil tenke litt nærmere over det.

   • Bungrim sier:

    Hvorfor er det greit å generalisere over fyll og vold, og dermed komme til at utesteder må stenge tidligere siden det vil minske volden? Dette rammer mennesker som ikke utøver vold også, faktisk rammer det langt flere ikkevolderlige enn voldelige. Men vi kan altså ikke bruke samme logikk mot en menneskegruppe. Vi kan ikke ha lukkede mottak fordi det rammer uskyldige? Rly?

 26. Jens sier:

  Kloke ord fra deg Marius.

  Det er ikke så forunderlig at du og de aller fleste i Norge lot tanken gå mot
  at det kunne være muslimer som sto bak 24.7

  På de første innslagene på CNN og BBC hadde de kjapt «eksperter» som argumenterte for forskjellige
  muslimske terrornettverk som kunne stå bak. Det er endel klipp på YouTube om dette.

  NRK og TV2 hadde den samme vinklingen i sine første reportasjer. Eksperter uttalte seg om hvilke muslimske terrornettverk som sto bak – og som hadde rettet kritikk mot Norge og Danmark i de siste.

  Det ble jo ganske pinlig for disse – da Breivik-sporet lekket.

  Samtidig må vi regne inn logikk – de fleste terrorhandlinger i verden de siste ti årene er begått av muslimske terrornettverk, kanskje 95 prosent eller mer. (Irak, Afghanistan, India, Pakistan, Thailand osv.)

  Patetiske Lysbasken meldte at de fleste terrorhandlinger blir begått av hvite og kristne. Hans falsum var at han bare brukte tall fra Europa. Terror er et internasjonal begrep, ikke europeisk.

  Til slutt, kudos til deg – du fører en god penn og du skriver godt.

  Håper du fortsetter å skrive.

  PS
  Akkurat når jeg skriver dette hører jeg gode nyheter på NRK, de første av de 450 asylbarna er nå sendt hjem, Jens Stoltenberg har gjort en rettferdig og god vurdering i den saken – fortsetter han med en streng og rettferdig innvandrings- asylpolitikk, tror jeg han får min stemme i 2013.

 27. lyine sier:

  terror har verken religion eller kultur. fordi etter det som skjede 22 juli, da fikk verden vite at deter ikke muslimer som er terrorister, men noen andre også kan være slik. og det som skjedde 9/11 2001 var heler ikke muslimer, mne det var usa sin plan og skylde på muslimene, men uansett kommer sannheten fram en gang om hvem som stod bak 9/11 2001

 28. lyine sier:

  terror har verken religion eller kultur. fordi etter det som skjede 22 juli, da fikk verden vite at det er ikke muslimer som er terrorister, men noen andre også kan være slik. og det som skjedde 9/11 2001 var heler ikke muslimer, men det var usa sin plan og skylde på muslimene, men uansett kommer sannheten fram en gang om hvem som stod bak 9/11 2001

 29. idamaiia sier:

  De sa det tilogmed på nyhetene at det var en mørkhudet som sto bak, jeg opplevde det samme som deg der. Jeg ble direkte sint, men. Det er nå disse etterpåsmarte som føler de har noe å si.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s