Jo, vi har fortsatt en statskirke.

Noe av det som frustrerer meg mest er nå folk gjentar en myte som om den skulle være sannhet, igjen og igjen, uten  å tenke kritisk og sjekke fakta. I går var jeg en veldig frustrert mann. Dagbladet erklærte nemlig gledesstrålende at kirke og stat endelig har skilt lag. Det tverrpolitiske statskirkeforliket trer nemlig i effekt den 21. mail, og som vi alle vet; det skiller kirke og stat. Umiddelbart satte papegøyekoret i gang med juble og gjenta. WOW! ENDELIG! JIPPI HURRA! KIRKEN ER SKILT FRA STATEN!  Et trossamfunn på lik linje som alle andre trossamfunn! Eller… kanskje ikke helt? Fritt etter Wikipedias side om den nye statskirkeordningen:

 • Den norske kirke er fortsatt grunnlovsfestet. Som den alltid har vært. Siden den er en statskirke. En kirke som ikke er en statskirke er… IKKE grunnlovsfestet. Siden Grunnloven på en måte er Statens ryggrad. Skiller man kirke og stat er den aller første tingen man gjør å plukke kirken UT av Grunnloven.
 • Kirkens organisering og virksomhet reguleres fortsatt ved en egen kirkelov. En kirke skilt fra staten reguleres av dens egne vedtekter og medlemsdemokrati. Ikke en egen lov.
 • Staten skal fortsatt lønne og ha arbeidsgiveransvaret for biskoper, proster, prester og andre som tilsettes i kirkelige stillinger av kirkelige organer. Det vil si at disse fortsatt skal være statstjenestemenn. Kirker som er skilt fra sine respektive stater lønner og har arbeidsgiveransvaret for sine egne ansatte. De ansatte i statskirker derimot, er imidleritid ansatt i Staten. Siden… kirken er en statlig institusjon, lissom.
 • Den regionale og sentrale kirkelige administrasjonen er fortsatt en del av statsforvaltningen. Ti poeng til den som klarer å gjette hva den forvaltninger forvalter. Private organisasjoner skilt fra Staten, sier du? Sorry, null poeng til deg.
 • Dagens finansieringsordninger for Den norske kirke videreføres. Det innebærer blant annet at det ikke innføres medlemsavgift i kirken. Det igjen innebærer blant annet at… statskirken er en fuckings statskirke. En privat organisasjon må kreve inn medlemsavgift av medemmene sine. Eller så dør den på seg. Det er faktisk et krav for å få statsstøtte. Bortsett fra for en statskirke da, selvfølgelig. Edit: Dette punktet er helt feil, i følge en gledesdreper fra Human-Etisk Forbund, livsynsorganisasjoner må ikke kreve inn medlemsavgift for å få støtte. Takk.
 • Forvaltningsloven og offentlighetsloven skal fortsatt gjelde for lovbestemte kirkelige organer. Lover som kun gjelder stat og kommune. Ikke kirker somer skilt fra staten.
 • Staten skal fortsatt sørge for at kommunene har lovbestemt plikt til å finansiere den lokale kirkes virksomhet.
 • Den kommunale representasjonen i kirkelig fellesråd videreføres som i dag.

Altså er Den norske kirke helt som alle andre trossamfunn. Bortsett fra sånn ca. ABSOLUTT ALT!

Dette er helt latterlig. Det er VERRE enn en statskirke. Nå går jo alle papegøyene rundt og tror at kirke og stat er skilt, så da er det jo selvfølgelig ingen grunn til å gjøre noe for å skille kirke og stat. Så med dette lille skrittet i riktig retning, som mange har kalt det, har vi tatt et gedigent steg tilbake igjen. Så spar jubelen. Ikke tro på alt du leser i Dagbladet. Og ikke minst, ikke tro på det politikerne sier.  Vi har fortsatt en statskirke.

About these ads
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Jo, vi har fortsatt en statskirke.

 1. Svært bra blogg!
  Vekk med stasikirken. Den er en moderne nasjon som Norge uverdig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s